Nie wiem co to znaczy mieć dziecko niejadka. Moje czyści wszystko w przedszkolu i to z dokładką, a zaraz po powrocie do domu domaga się obiadu. Dlatego obiad mam w zasadzie zawsze i to codziennie inny bo moja marudna rodzina nie chce jeść dwa razy tego samego. Niedawno na tik toku mignął mi przepis na spaghetti z hummusem, ale sobie go nie zapisałam. Postanowiłam więc zaimprowizować bo i spaghetti i hummus moje dziecko bardzo lubi, a ja akurat potrzebowałam czegoś na szybko.
Spaghetti z kremowym sosem z hummusu
Składniki:
– 2 opakowania hummusu ( u mnie Perla z Biedry z topem z czerwonego pesto i z salsą – fajnie się sprawdziły bo dodały charakteru, ale może być też zwykły )
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 3-4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych ( tzw. wegański parmezan )
– 1 szklanka bulionu lub czubata łyżeczka bulionu ze słoiczka Winiary rozpuszczona we wrzątku
– woda z gotowanie makaronu
– pieprz, ulubione zioła
– dowolny makaron, u mnie spaghetti
Przygotowanie spaghetti:
Podgrzewamy na patelni łyżkę oleju, dorzucamy łyżkę koncentratu i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dodajemy hummus, płatki drożdżowe oraz pieprz i odrobinę ulubionych ziół do smaku.
Całość chwilkę podsmażamy aż składniki dobrze się połączą. Spaghetti ugotowane al dente przekładamy na patelnię z sosem i dodajemy solidną chochlę wody od gotowania ponieważ hummus zastygając robi się mocno klejący.
Zobacz też: Wegańskie flaczki z boczniaków
I gotowe! Oczywiście można sos urozmaicić przesmażoną cebulką ( moje dziecko już by nie zjadło ) czosnkiem, czy dodatkiem papryki lub pomidorków. U mnie na wierzch wjechał akurat pecorino bo to miałam w domu, ale można pominąć i po prostu cieszyć się kremowym, sycącym i mega smacznym sosem. Ja jestem flexitarianką, ale w wersji wegańskiej świetnie sprawdzą się np. prażone pestki słonecznika.
Ciecierzyca, z której przygotowuje się hummus to solidna porcja białka, a niestety w naszej diecie strączków jest wciąż za mało. Takie wegańskie przepisy są świetną okazją aby poznać nowe smaki i urozmaicić nasze menu.
Meggie napisał
Wygląda smakowicie 🙂
Aga napisał
Zastanawiam się kiedy ja ostatnio jadłam spaghetti🤔 Daaawno a bardzo je lubię. Muszę wypróbować Twój przepis koniecznie.
kaprysek napisał
chyba się zainspiruje 😉
Anna napisał
Kocham spaghetti 🙂 na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Kaśka - Poligon Domowy napisał
Kurcze, nie wiem, czy jestem gotowa na taki eksperyment kulinarny. Ale z drugiej strony to kusząca opcja!